Hur mycket handlingar får man begära ut?

Om du begär ut kopior av allmänna handlingar så finns det ingen gräns för hur många handlingar eller hur många sidor du har rätt att få ut. Att det tar lång tid och kräver en stor arbetsinsats av myndigheten att kopiera många handlingar är inte något skäl för att avslå din begäran. Men myndigheten har rätt att ta ut en avgift per kopia så det kan bli dyrt (se mer om kopieavgifter här). Du kan då istället begära att få ta del av handlingarna på plats hos myndigheten, vilket är gratis. Det kan hända att myndigheten inte vill låta dig ta del av originalhandlingarna på plats på grund av “betydande hinder” (TF 2:15 2 st). Det kan till exempel handla om att tjänstemännen behöver ha tillgång till de begärda handlingarna i sitt löpande arbete. Myndigheten ska då erbjuda dig att ta del av kopior på plats utan avgift (Alf Bohlin, Offentlighetsprincipen, 9 uppl., s. 125).

Om du istället begär ut uppgifter ur allmänna handlingar enligt OSL 6:4 så kan det finnas begränsningar i hur mycket uppgifter myndigheten är skyldig att lämna ut. Se mer om detta här.

 

3 reaktioner till “Hur mycket handlingar får man begära ut?”

 1. Hejsan!

  Antag följande situation.

  En svensk medborgare begär hos en arkivmyndighet att, på stället, få ta del av ett mycket stort antal allmänna handlingar. Sökanden vill nämligen inte betala en stor summa pengar för tillverkning av kopior och begär därför att få ta del av handlingarna på stället.

  Varje enskild av det mycket stora antalet handlingar är så väl definierad att myndigheten utan svårighet kan identifiera varje enskild av det mycket stora antalet allmänna handlingar.

  Varje enskild av det mycket stora antalet handlingar innehåller mycket känsliga uppgifter, som omfattas av bestämmelse om sekretess.

  Samtidigt innehåller varje enskild av det mycket stora antalet handlingar uppgifter, som inte omfattas av bestämmelse om sekretess, och dessa uppgifter skall enligt tidigare domar i kammarrätten lämnas ut.

  Någon möjlighet att låta sökanden ta del av originalhandlingarna finns alltså inte utan myndigheten måste tillverka kopia av ett mycket stort antal allmänna handlingar där de känsliga uppgifterna har maskerats.

  Kan myndigheten i ett sådant fall neka begäran eftersom den är mycket arbetskrävande för myndigheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.