Vi tycker det är för tidigt att släppa handlingen!

Om en handling är allmän och offentlig så har myndigheten inga möjligheter att vägra lämna ut den eller försöka fördröja ett utlämnande. Ändå är det ganska vanligt att myndigheter försöker göra just detta. Ibland är det av omsorg om de enskilda som berörs av handlingen. Om en myndighet till exempel har beslutat om disciplinstraff för en anställd som har misskött sitt arbete så vill den kanske att den anställda ska få ta del av beslutet innan han eller hon läser om det på någon nyhetssajt. Men TF ger inte utrymme för sådana hänsyn. I ärendet JO 2006/07 s. 517 kritiserade JO en domare som vägrade faxa en dom till en reporter därför att reportern då skulle få den snabbare än parterna i målet som fick domen per post. Det kan också hända att en myndighet har en fastställd strategi för hur en handling ska offentliggöras. Myndigheten vill kanske att det ska ske vid en viss tidpunkt och i ett visst sammanhang för att informationen ska få stor publicitet, liten publicitet eller åtminstone “rätt” vinklad publicitet. I målet KR Gbg 3159-11 slog Kammarrätten i Göteborg fast att en Sifo-undersökning som hade kommit in till Landskrona kommun var en allmän handling och inget internt arbetsmaterial även om kommunen hade tänkt publicera resultatet vid en senare tidpunkt i samband med en museiutställning.

En variant på samma problematik var ärendet JO 1970 s. 304 där JO konstaterade att Konjunkturinstitutet inte hade rätt att bestämma vid vilken tidpunkt nyhetsmedier fick publicera en konjunkturbarometer som myndigheten hade skickat ut till medierna och företag. Konjunkturinstitutet tyckte att medierna skulle vänta med publiceringen några dagar så att journalisterna fick tid att sätta sig in i och begripa konjunkturbarometern innan de återgav innehållet för allmänheten. JO konstaterade att när handlingen väl var expedierad så hade myndigheten inga möjligheter att begränsa mediernas rätt att omedelbart publicera innehållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.