Handlingar kan begäras ut under kontorstid

Tjänstemännen på en myndighet är skyldiga att lämna ut allmänna handlingar under hela kontorstiden och inte bara under expeditionstid (JO 1966 s. 357). Med expeditionstid brukar man mena den begränsade del av myndighetens kontorstid som myndigheten har avsatt för att ta emot telefonsamtal och besök från allmänheten. Men om du även utanför expeditionstiden kan komma i kontakt med någon på myndigheten så finns det inget som hindrar att du gör din begäran om allmänna handlingar. Det spelar ingen roll vem på myndigheten du kommer i kontakt med, om den personen inte är behörig att besluta om utlämnandet så ska han eller hon vidarebefordra din begäran till den som är det (JO 1966 s. 367). När du väl har framfört din begäran så ska myndigheten hantera den med samma skyndsamhet oavsett om det är expeditionstid eller annan kontorstid. Det kan förstås hända att en myndighet stänger helt för ingående telefonsamtal, vilket gör det omöjligt för dig att begära ut handlingar den vägen. Då får du istället göra ett besök i myndighetens lokaler (JO 1989/90 s. 397) eller t.ex. mejla din begäran.

Tjänstemännen är däremot inte skyldiga att lämna ut handlingar utanför tjänstetid. Du kan därför inte kräva att få ut handlingar efter arbetsdagens slut (JO 1966 s. 363) eller under lunchen (JO 1983/84 s. 250).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.