KR Sthlm 4666-12

Nationalmuseum lämnade ut en elektronisk kopia av en reproduktion av en målning som fanns i museets samlingar. Men mottagaren var inte nöjd med det utan begärde att få ut den elektroniska kopian i en högupplöst version. Nationalmuseum vägrade och fick stöd av kammarrätten som slog fast att museet egentligen inte var skyldigt att lämna ut den digitala reproduktionen på något annat sätt än i form av en utskrift.

KR_Sthlm_4666_12

2 reaktioner till “KR Sthlm 4666-12”

 1. Hej,

  jag gjorde denna begäran, och fick alltså nej av Kammarrätten. Har ni någon kommentar kring mitt resonemang, dvs. att en högupplöst version av en bild är en annan allmän handling än den lågupplösta versionen? Borde jag ha överklagat till högsta instans, alt. var hade jag kunnat inhämta ett ”expertutlåtande” för att kanske ha haft bättre juridiska argument i domstolsprövningen?

  1. Hej!
   Ditt resonemang prövades aldrig av kammarrätten eftersom domstolen konstaterade att myndigheten inte överhuvudtaget har någon skyldighet att lämna ut digitala kopior av allmänna handlingar. För att få en prövning av om en högupplöst och en lågupplöst version av samma bild är två olika handlingar så måste du nog begära en utskrift av den högupplösta handlingen. Det är ett sätt att få den principiella frågan prövad men du har kanske ingen praktisk nytt av en utskrift.

   Per

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.