DV 1090-13

Domstolsverket fastställde Södertörns tingsrätts beslut att ta ut en avgift på nära 5000 kronor för en digital kopia av ett förundersökningsprotokoll om drygt 2400 sidor som lämnades ut till ett medieföretag. Avgiften motsvarande den som hade tagits ut om förundersökningsprotokollet hade lämnats ut som papperskopior med ett tillägg på 10 kronor för cd-skivan som den digitala kopian lagrades på. Medieföretaget menade att det var orimligt att tingsrätten tog ut denna avgift varje gång någon begärde ut förundersökningsprotokollet. Det här med tanke på att de många sidorna i protokollet bara behövde skannas en gång, därefter kunde domstolens personal med en minimal arbetsinsats kopiera den färdiga filen och lämna ut den till dem som begärde ut protokollet. Domstolsverket tyckte i sin tur inte det var rimligt att domstolen vid varje utlämnande av en handling i elektronisk form ska göra en beräkning av den faktiska kostnaden i det enskilda fallet. Domstolsverket hänvisade till motiven till avgiftsförordningen där det står att det kan bli fråga om såväl över- som underuttag i förhållande till myndighetens kostnader för det enskilda utlämnandet.

DV_1090_13

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.