Skydd för vilseledande kattmatsproducent

En journalist ville få ut handlingar i tre ärenden där Jordbruksverket hittat brister i form av vilseledande påståenden/hälsopåståenden i märkningen av foder till hund och katt. Jordbruksverket vägrade lämna ut uppgifter om företagsnamn och varumärken med hänvisning till de berörda företagen kunde skadas av ett utlämnande. Allmänintresset av insyn var inte av sådan vikt att det fanns skäl att göra undantag från sekretessen, enligt myndigheten. Journalisten överklagade men fick avslag i kammarrätten.

KR_Jonkoping_348_15

En kommentar till “Skydd för vilseledande kattmatsproducent”

  1. I allt högre grad ser vi en utveckling mot slutenhet och man bör kunna ställa sig frågan om vi verkligen har en offentlighetsprincip, snarare en relativ offentlighet. Ett annat ex är hur myndigheter genom slarv el medvetet försummar att inrätta en god offentlighetsstruktur, som fordras enligt OSL. På de viset kan de i praktiken hindra insyn, då det lätt blir alltför arbetskrävande att extrahera allmänna och offentliga handlingar. Enligt t ex Alf Bohlin, finns dock ingen övre gräns för hur mycket en myndighet skall leta, om begäran är tillräckligt preciserad och myndigheten inte förmår visa att det faktiskt skulle
    vara omöjligt att fram skaffa det begärda materialet. Men domstolspraxis visar på något annat och ingen hänsyn tas till lagbrott då de gäller försummad
    offentlighetsstruktur. Samtidigt är det brottsligt att hindra eller försvåra
    utlämnande av handlingar enl offentlighetsprincipen-men åtalen lyser dessvärre med sin frånvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.