Fick inte läsa diariet i kommunens dator

Kommunledningskontoret i Hässleholms kommun nekade en journalist att använda en av kommunens datorer för att söka i diariet. Kommunen hade ingen “allmänhetens terminal” och menade att det fanns en risk att reportern skulle få tillgång till icke allmänna handlingar och sekretessbelagda uppgifter om han fick direkttillgång till ärendehanteringssystemet. Journalisten överklagade men kammarrätten avslog. Kammarrätten poängterade att det inte ingick i domstolens prövning att bedöma om kommunen borde ha “…ordnat sin databehandling på annat sätt…”

KR_Goteborg_3596_15

 

2 reaktioner till “Fick inte läsa diariet i kommunens dator”

    1. Det känns helt rimligt att inte låta allmänheten få tillgång till sekretessbelagda uppgifter och icke allmänna handlingar. Men samtidigt måste kommunen kunna tillhandahålla en kopia av diariet direkt på stället när en representant för allmänheten ber om det. Jag vet inte hur Hässleholms kommun separerar diariet från resten av ärendehanteringssystemet. Men om det finns en funktion i systemet som gör det möjligt att skriva ut diariet när någon vill få del av det så borde det ju inte heller vara omöjligt att tillhandahålla en digital version av diariet på en “allmänhetens dator”. Det är mer kommunens hantering än domen jag har synpunkter på.

      /Per

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.