Ingen insyn i ideell förenings bolag

En advokatbyrå begärde ut e-postkorrespondens från aktiebolaget Science Park Speed Capital. Bolaget vägrade lämna ut de begärda handlingarna med motiveringen att bolaget ägs av en delvis kommunägd ideell förening och därför inte omfattas av offentlighetsprincipen. Advokatbyrån överklagade till kammarrätten som avvisade överklagandet. Enligt kammarrätten kunde inte kommunen anses utöva ett rättsligt bestämmande inflytande över aktiebolaget på det sätt som anges i OSL 2:3 eftersom kommunen ägde bolaget genom en ideell förening. Därmed omfattades inte bolaget av offentlighetsprincipen och dess beslut kunde inte överklagas.

KR_Sthlm_1588_16

4 reaktioner till “Ingen insyn i ideell förenings bolag”

 1. Intressant att notera är att bland annat Sveriges Kommuner och Regioner har valt denna organisationsform – ideell förening med AB under. Även Storstockholm (tidigare KSL) är en ideell förening och har efter begäran från mig vägrat lämna ut handlingar då de inte anser att de lyder under offentlighetsprincipen…
  Själv tycker jag att OSL borde utöka listan med ideella föreningar också. Det finns någon passus om kommunalförbund i OSL, men förstår den inte riktigt…

 2. Vad är en kommunalägd ideell förening? Ideella föreningar kan inte ägas.

  1. Det är så det uttrycks i domen. Jag håller med om att det låter konstigt. Vad borde det stå? Att kommunen är medlem?

  2. Knutpunkten verkar inte vara huruvida en förening kan ägas, snarare om den kan anses vara under kommunens rättsliga bestämmande inflytande, om jag förstår det hela rätt.

   Detta efter vad det står i domen: ”I […] OSL anges att kommuner och landsting ska anses utöva ett rättsligt bestämmande inflytande om […]”, varpå förutsättningarna listas, där ideella föreningar inte är namngivna.

   På det följer slutklämmen i domen, ”Ideella föreningar har undantagits i de nämnda punkterna.”

   Håller med Wettergren ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.