Granskad försändelse till intagen var inkommen

En försändelse till en intagen som hade hållits kvar och granskats av Kriminalvården var inkommen till myndigheten och därmed en allmän handling. Det konstaterade HFD i den här domen. Försändelsen omfattades inte av undantaget som gäller brev och andra liknande handlingar som har lämnats in till en myndighet “endast för befordran av ett meddelande”. HFD pekade på att det rör sig om myndighetsutövning när Kriminalvården granskar en försändelse till en intagen och att försändelsen då ska ses som en allmän handling så länge den förvaras hos myndigheten.

En kommentar till “Granskad försändelse till intagen var inkommen”

  1. Hej!
    har följande funderingar kring detta avgörande:
    Innebär inte HFD:s slutsats: att de kvarhållna handlingarna är allmänna hos myndigheten och ska lämnas ut om inte hinder föreligger på grund av sekretess, att den intagna själv har rätt att ta del av handlingarna i och med att sekretess inte gäller i förhållande till den enskilde själv enl. 12 kap. 1 § OSL? Samt att TF enl. normhierarkin måste ges företräde om normkonflikt uppstår?
    Mvh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.