Diarienummer var hemliga

En nyhetsbyrå begärde ut beslut från Skatteverket om avregistrering av falska identiteter i folkbokföringen. Skatteverket lämnade ut besluten med ett antal uppgifter maskerade: namn, personnummer, adress, passnummer samt diarienummer.

Nyhetsbyrån invände att diarienummer inte är sådana personliga förhållanden som skyddas av sekretessregeln. Men Skatteverket stod fast vid att även diarienumren var hemliga. Nyhetsbyrån överklagade.

Kammarrätten fastställde Skatteverkets beslut. Domstolen skrev: “Uppgifterna kan tillsammans med andra uppgifter bidra till upplysning om vilken person som avses eller ge ledning om var en person vistas”.

En kommentar till “Diarienummer var hemliga”

  1. Jag menar att ribban för när diarienummer omfattas av bestämmelse om sekretess ligger mycket, mycket högt. Hade han enbart begärt att diarienumren skulle lämnas ut hade diarienumren bort lämnas ut till och med om man med hjälp av diarienumren hade kunnat utvinna information som omfattas av bestämmelse om sekretess. Felet hade i så fall varit att man redan hade lämnat ut uppgifter som omfattas av bestämmelse om sekretess och att därigenom diarienumren hade blivit bärare av upplysningar som omfattas av bestämmelse om sekretess, men trots detta hade diarienumren bort lämnas ut då dessas offentlighet är nödvändiga för att garantera rättssäkerheten. Undantag från denna regel innebär nämligen att en grundbult i allmänna handlingars offentlighet hotas och sådana undantag får enligt förarbetena endast komma ifråga inom polismyndigheten och när rikets säkerhet hotas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.