Blankningsanmälningar var hemliga

En person begärde hos Finansinspektionen att få ett utdrag ur myndighetens blankningsregister som visade aktuella korta nettopositioner som understiger 0,5 % men överstiger 0,2 % av aktiekapitalet.

Finansinspektionen avslog med hänvisning till att den begärda informationen hade lämnats till myndigheten enligt EU:s blankningsförordning. Enligt förordningen finns en skyldighet för personer och företag att lämna information till Finansinspektionen om korta nettopositioner över ett visst gränsvärde. Det görs genom myndighetens portal för blankningsanmälningar. Informationen samlas i myndighetens blankningsregister. Enligt Finansinspektionen skyddades informationen av sekretess eftersom den hade inhämtats för att lämnas över till Europeiska värdepappersmyndigheten (Esma), och ett utlämnande kunde antas försämra Sveriges möjligheter att delta i det internationella samarbetet.

Personen överklagade och hänvisade till att uppgifterna inte enbart samlas in för att lämnas över till Esma utan även för Finansinspektionens egen tillsynsverksamhet och därför borde vara offentlig. Kammarrätten avslog dock överklagandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.