Svar på tal om utlämnandet

Nedan har jag listat ett antal invändningar som du kan möta när du begär ut handlingar. Klicka på respektive invändning för tips om motargument eller metoder som kan ta dig runt hindren.

1. Vi hinner inte just nu!

2. Vi har inte expeditionstid!

3. Handlingarna finns hos en tjänsteman som inte är här!

4. De som får besluta om utlämnande är inte på plats!

5. Handlingen innehåller hemliga uppgifter och kan inte lämnas ut!

6. Du måste skriva under ett sekretessförbehåll!

7. Vi mejlar/faxar inte handlingar!

8. Vi lämnar inte ut handlingar i digital form!

9. Vi lämnar inte ut uppgifter på telefon!

10. Du måste betala för handlingarna!

11. Du måste betala för vår arbetstid!

12. Du måste komma hit och ta del av handlingen på plats!

13. Vi tycker att det är för tidigt att släppa handlingen!

 

 

9 reaktioner till “Svar på tal om utlämnandet”

 1. Hej,
  Jag har begärt ut dokument från min hemkommun men får ingen respons alls (inga handlingar inte heller varför) Hur går man vidare. Kan jag anmäla kommunen någonstans att de inte lämnar ut som de ska (jag har påmint minst 4 gånger nu utan att få någon respons alls).

 2. Hej
  Jag har begärt ut offentliga handlingar från min hemkommun men efter minst 4 påminnelser och flera veckor har jag fortfarande inte fått svar (jag har inte fått någon reaktion alls). Hur kan jag gå vidare? Kan man anmäla kommunen att de inte lämnar ut begärda handling?

 3. Hej!
  Ville få ut uppgifter om en person fortfarande är anställd på sitt kommunala jobb men fick via löneservice till svar att det inte är offentliga handlingar. Hur kan det inte vara det när man har rätt att veta vad folk har i lön till och med? Man måste väl kunna få reda på om en person har sitt jobb kvar eller inte, särskilt som det är offentligt organ. Vad gäller egentligen?

 4. Det senaste svaret är (från en chefsrådman på en domstol):
  -” Handlingar som inte finns kan inte lämnas ut ”- (OSL 6:8).
  Domstolen har tidigare bifallit en kostnad / en avgift för Juridisk rådgivning (RhjL) i ett domslut utan att parten har behövt visa att avgiften, inkl. moms, faktiskt var betald till en reell byrå.

 5. Hej,

  Jag har begärt ut information i enlghet med offentlighetsprincipen, i det här fallet ett anställningsavtal och uppgift om antal arbetade timmar, om en person anställd i en kommun. Handläggaren i kommunen kontaktade då personen vars anställningsavtal och arbetstid jag var intresserad av och frågade hen om det var okej att lämna ut dessa uppgifter. Är detta ett korrekt hanterande? Jag var naturligtvis inte särskilt intresserad av att personen i fråga skulle få vetskap om att jag begärt ut informationen men använde ju mitt riktiga namn i begäran till kommunen. Fortsättnngsvis kanske man ska använda fingerat namn eller inget namn alls.

  Mvh
  Peter

  1. Spontant svarar jag nej det är inte okej! Men jag känner ju inte till alla omständigheter i fallet. Undantagsvis kan det ju vara så att myndigheten behöver kontakta den som uppgifterna rör för att kunna bedöma om den personen skulle skadas av ett utlämnande. Men det förutsätter ju att det finns någon sekretessregel som skulle kunna vara aktuellt för uppgifterna, vilket är tveksamt i det här fallet. Sedan är det ju aldrig så att den berörda personen har en vetorätt i frågan om uppgifter ska lämnas ut. Bedömningen ska helt och hållet göras av myndigheten. Det har hänt att myndigheter kritiserats för att de underrättat berörda personer (se här) och det är mycket möjligt att den här kommunen skulle få kritik om du JO-anmälde. Man kan som du skriver begära ut uppgifter anonymt men det är ju synd att det ska behövas av den här anledningen.
   Mvh
   Per

   1. Tack för svar. Efter ytterligare kommunikation med kommunen kommer jag att göra en JO-anmälan, mest för att se JO:s syn på det hela. Förhoppningsvis leder det till en intressant granskning i ämnet.

 6. Jag har försökt att få dela av Allmänna handlingar från Skatteverket i 3 år o från Kronofogden i snart 1 år. Hos Skattemyndigheten i Malmö blev jag hotad av receptionisten ( ett vaktbolag ) att bli handgripligen avhyst när jag tredje gången frågade efter registrator för att få del av Allmän handling!! :(.

  Hur kan man hitta stöd för sitt yrkande?
  Vad gör man när myndigheten slirar o slirar månad efter månad?

  1. Hej, det är lite svårt att ge något allmängiltigt svar på dina frågor. Hela den här sajten handlar om att ge människor stöd för sina yrkanden om att ta del av allmänna handlingar så förhoppningsvis kan även du hitta något som är till hjälp.
   Mvh
   Per Hagström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.