Söktips

Det finns framför allt tre sätt att söka sig fram till information på denna sajt.

1. Under fliken ”Svar på tal” finns listor med olika invändningar som du kan möta när du begär ut handlingar från myndigheter. Här kan du söka dig fram till just den invändning som du har stött på och behöver hjälp med.

2. I övre högra hörnet finns en sökruta där du kan skriva in sökord. Sökningen görs i löpande text i rättsfallsnotiser och rättsutredningar m.m. Men sökningen omfattar också ”taggar” (nyckelord) som är kopplade till texter och dokument på sajten. Varje praxisavgörande som läggs in på sajten taggas med uppgift om bland annat berörd myndighet, handlingstyp, lagparagraf och andra relevanta nyckelord. Du kan skriva in flera sökord i en sökning. Sökträffar där samtliga sökord förekommer redovisas då först i listan med sökträffar.

3. I högerspalten på sajten hittar du sökfunktionen ”Avgöranden efter lagrum”. Där kan du välja en specifik paragraf i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) för att hitta samtliga praxisavgöranden på sajten som rör just denna paragraf. I listan visas bara de paragrafer för vilka det finns ett relevant praxisavgörande på sajten.

 

 

3 reaktioner till “Söktips”

 1. Uppgifter som utvaxlats mellan en skattemyndighet och Riksskatteverket via elektronisk post har ansetts utgora allman handling. Handlingar som expedierats anses som upprattade, och en handling som lamnar myndigheten anses expedierad.

 2. Hej,

  Bra och demokratiskt viktig sida som jag såg att någon kommenterat innan – kan endast instämma!

  Jag studerar juridik och skriver just nu en uppsats där jag med utgångspunkt i TF 2:1 undersöker vilka konsekvenser det får för handlingsoffentligheten som kontrollinstitut om handlingar inte begärs ut och/eller inte lämnas ut. Det vill säga, om rättigheten (i ett än så länge fiktivt, men i framtiden möjligt) scenario, endast existerar i teorin men egentligen inte används.

  Grunden för en sådan utveckling skulle kunna vara antingen att myndigheter inte vill lämna ut handlingar, men även att medborgare inte känner till sin rätt och därför inte utnyttjar den. Den första grunden skulle också kunna utgöra ett skäl för den som nekats att inte på nytt försöka få ut handlingar. (Här kan informationssidor som just denna fylla en funktion!)

  Ursäkta, jag ska komma till sak: Jag undrar om du (eller någon som läser detta) har någon uppfattning om hur statistiken faktiskt ser ut? Använder vi som medborgare rättigheten att enligt TF 2:1 taga del av allmänna handlingar?

  Vänligen/ Evelina

  1. Hej, det låter som en intressant uppsats! Du måste skicka mig en kopia när du är klar. Jag tror inte att det finns någon heltäckande statistik som visar i vilken utsträckning allmänheten använder offentlighetsprincipen. På många myndigheter skapar man ett ärende när någon begär ut allmänna handlingar. Om dessa ärenden har en särskild ärendekod så kan man dra ut en lista över dem i diariesystemet och räkna antalet ärenden. Men i vissa fall lägger myndigheten knappast upp ett särskilt ärende för varje begäran, t.ex. om man mejlar till en domstol och begär en kopia av en dom som som domstolen sedan mejlar över med vändande e-post. I myndigheternas ekonomisystem finns kanske också ett konto som visar avgifter som har tagits ut för kopior av allmänna handlingar. Men då får man ju inte med de fall där allmänheten har tagit del av handlingar på plats istället för få kopior hemskickade. Det hade varit intressant med en stor enkätundersökning där man frågor ”Har du någonsin begärt ut en handling från en myndighet med stöd av offentlighetsprincipen”. Men känner inte till att det skulle ha gjorts någon gång.

   Mvh
   Per

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.